Telur Pindang adalah makanan tradisi orang Melayu Malaysia.
Telur pindang banyak terdapat di negeri Johor, dan beberapa kawasan lain di
bahagian selatan Malaysia. Walaupun asalnya adalah makanan tradisi Johor, kini
telur pindang sudah boleh diperolehi di seluruh kawasan Semenanjung Malaysia.Biasanya
telur ayam digunakan untuk membuat telur pindang. Telur ayam mentah akan
direbus dengan herba-herba tertentu sehingga berubah warna kulitnya, sehingga
berubah menjadi perang gelap, manakala isinya (telur putih) akan berubah warna
menjadi perang cair. Masa merebus bergantung kepada resipi, namun biasanya
melibatkan masa panjang (sehingga beberapa hari).Disebabkan rasanya yang unik
dan berempah, serta proses masakannya yang agak rumit, telur pindang bukan
menjadi menu bagi makanan harian. Telur ini dibuat lebih untuk hari-hari keraian
serta untuk kenduri kahwin. Biasanya telur ini akan diberikan sebagai hadiah
tradisi di kenduri kahwin orang Melayu Johor kepada tetamu. Satu lagi
kelebihannya ialah telur pindang ini boleh tahan lama untuk dimakan, dan tidak
basi sehingga 2 minggu.
No comments:
Post a Comment